Cele mai vechi companii din Republica Moldova

12 Iun 2020
3203
Cele mai vechi companii din Republica Moldova

Afaceri milenare sau cele mai vechi branduri  și companii din Republica Moldova

Se știe deja că reputația se construiește în timp, cunoaștem branduri milenare care își păstrează numele și reputația de la începutul activității și până în prezent. Fiecare dintre aceste branduri vechi răsună din orice tomberon, chiar și cel mai sărac om îți vă spune că cunoaște branduri precum: Adidas, NIKE, Apple, Samsung, Coca Cola, etc.

Într-o lume în care lupta pentru succes este atât de aprigă, iar companiile mici și mari trebuie să concureze pentru cea mai bună poziționare pe piața de afaceri, reputația brandului joacă un rol important.

V-ați întrebat vreodată de la ce au început toate afacerile? Care a fost prima companie înregistrată și care a fost primul om de afacere? Noi ne-am întrebat, și am vrut să cunoaștem care au fost și sunt cele mai vechi branduri care activează până în ziua de azi pe teritoriul Republicii Moldova.

Această curiozitate ne-a provocat să cercetăm internetul pentru a ne informa care sunt cele mai vechi, dar și cele mai productive companii din Republica Moldova.

Hidropompa

Uzina și-a început activitatea la data de 6 iulie 1883, după ce a fost aprobat proiectul unei uzine metalurgice, fiind prima întreprindere constructoare de mașini. Pe parcursul activității sale această companie a fost împărțită în trei ateliere private, care au stat la baza creierii primei turnătorii de fier. Hidropompa producea: mașini de găurit, echipamente de gaz, drumuri suspendate pentru fermele de animale, mașini de tăiat piatra etc. iar în 1958 compania a început producerea de pompe submersibile. Din acel an și până în prezent compania produce pompe pentru: apa curată, apa cu un conținut ridicat de aditivi mecanici și chimici cu o temperatură de 90° C.

hidropompa

Castel MIMI

Istoria Castelului MIMI datează din anii 1893, din perioada Rusiei țariste, când Republica Moldova purta numele de Basarabia, având ca domnitor pe Constantin MIMI. Pasionat fiind de cultura viticolă, acesta a adus și a sădit primii butuci de viță de vie “Aligote”. De aici începe istoria vinului (Citeşte  mai mult despre  top vinării din Republica Moldovasi se degustează corect vinul) Castel Mimi, care și-a dobândit renumele peste tot în lume. Deși, pe parcursul unui secol întreprinderea a avut de înfruntat mai multe obstacole, de la ocuparea sovieticilor până la restaurarea completă a castelului, brandul Castel Mimi a reușit să-și păstreze notorietatea și să obțină recunoștința și nominalizarea la mai multe concursuri viticole naționale și internaționale. 

castelmimi md

Vinuri de Comrat

Compania "Vinuri de Comrat" este situată în sudul Moldovei, în regiunea autonomă "Găgăuzia" cu capitala Comrat. Istoria Vinurilor de Comrat începe în anul 1895, după emiterea Ministrului Finanțelor al Imperiului Rus, S.I.Witte, a unui decret de a construi 14 depozite pentru producerea vinului de masă de 40 de grade, iar în 1897 va începe această producție. O nouă etapă în dezvoltarea companiei va avea loc după al 2-lea Război Mondial, când va începe fabricarea strugurilor, reconstrucția clădirilor vechi și procesul de producere a vinului de struguri. Astăzi, această companie produce marfă viticolă pentru export în mai mult de 20 de țări din lume. Vinurile de Comrat au obținut mai multe premii și medalii pentru calitatea vinului.

vinuri de comrat md

Kvint

Istoria Făbricii de Vinuri şi Coniac "KVINT", or. Tiraspol începe din anul 1897, când a fost construit şi pus în funcţiune depozitul de epurare de pe Strada Gării, în incinta căruia se producea rachiul de struguri cu tărie de 40 de grade pe bază de vin brut predat de către locuitorii satelor din preajmă.

Producerea divinurilor (coniacaurilor) a fost iniţiată doar patru decenii mai târziu după înfiinţarea fabricii, iar primele spirite de coniac au fost depuse spre măturare în anul 1938.

În prezent, întreprinderea cu istorie de peste 119 ani este lider în industria divinurilor pe teritoriul Moldovei. Fabrica dispune de propria bază de materii prime, iar suprafaţa viilor roditoare constituie aproape 2000 ha, la care se cultivă peste 20 de soiuri de viţă de vie. Întreprinderea produce anual circa 20 milioane sticle de vin, coniac, lichior şi rachiu, printre care peste 30 de divinuri (coniacuri) cu perioadă de măturare de la 3 până la 50 de ani, precum şi vinuri ordinare şi măturate, rachiuri, ginuri, coniacuri, calvados. Depozitele KVINT deţin circa 10 milioane litri de alcool absolut al spiritelor de coniac cu perioadă de măturare de la 1 până la 60 de ani.

kvint

Carmez

Istoria Combinatului de Carne din Chișinău a început în anul 1904. Combinatul de carne Chișinău a stat la originea industriei cărnii din tară, iar la moment SA “Carmez” a obținut realizări remarcabile, lărgindu-și considerabil numărul produselor finite, mai mult de 200 de denumiri, precum sunt: mezeluri, afumături, semifabricate, grăsimi, subproduse, la fel şi făina din carne şi oase, care este parte componentă integrată a grației alimentare în creşterea tuturor tipurilor de animale şi păsări.

carmez md

Mai sus sunt prezentate cele mai vechi, dar și cele mai bine dezvoltate companii din Republica Moldova, care își păstrează și își promovează numele atât la noi în țară cât și peste hotare. Dacă dorești mai multă popularitatea pentru brandul tău, atunci tot ce ai nevoie este de mai multă promovare, mai ales în mediul online, de aceea va fi bine să te informezi despre marketing și branding.

Lista.md oferă companiilor înregistrate toate uneltele necesare de marketing pentru o promovare online cât mai calitativă. Convinge-te despre funcționalitatea acesteia în articolul despre modalități de a crește popularitatea și succesul companiei tale pe Lista.md.

Comentarii