Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar

10 Sep 2015
5854
Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar

Când zbori peste mai multe fusuri orare, corpul tău are nevoie de un pic de timp să se adapteze. În această perioadă te pomenești cu afecțiuni neplăcute cum ar fi oboseala, insomnie, diaree, confuzie și altele-- suficient pentru a te trimite în căutarea unei vindecări. Din fericire, există unele lucruri eficiente pe care le poți face pentru a preveni diferențele de fus orar.

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 1

Pregătește corpul pentru schimbarea fusului orar. În fiecare săptămână, mută programul cu o oră înainte sau înapoi, în funcție de unde te duci. Cu cît mai multe zone de timp vei zbura, cu atît mai devreme va fi necesar să începi. Acest lucru va oferi organismului o șansă să se adapteze treptat la noul fus orar.

Dacă diferența de timp este de câteva ore, se poate dovedi incomod de a petrece ultima săptămână înainte de a pleca cu 3 sau 4 ore înaintea sau în spatele celorlalți. Când călătorești la est, pierzi timp, și atunci când călătorești spre vest, cîștigi timp. Astfel poți regula perioada de somn și de mîncare.

Direcția de deplasare are un anumit impact asupra felului cum te vei simți. Este recomandat să încerci să mergi la culcare mai devreme cu câteva nopți înainte de a pleca dacă călătorești spre est, dar dacă călătorești spre vest, încearcă să mergi la culcare mai târziu pentru cîteva nopți.

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 2

Fii hidratat. În ziua de zbor, bea multe lichide. Deshidratarea este una dintre simptomele diferenței de fus orar, iar aerul uscat din cabina avionului nu ajută deloc. Ține-te departe de orice băuturi cu alcool sau cafeină în ele, deoarece efectele secundare de deshidratare pot face mai mult rău decât bine.

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 3

Setează ceasul la ora destinației îndată ce începi zborul. Acest lucru te va ajuta să fii pregătit mental pentru noul fus orar.

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 4

Dormi (sau stai treaz) ca și cum ai fi deja acolo. Dacă este ziua la destinație, încercă să eviți somnul în avion. Dacă este noapte la destinație atunci când ești în avion, încearcă să dormi. Pornește aerul condiționat deasupra scaunului din avion (temperaturile mai scăzute pot ajuta să adormi mai repede).

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 5

La un zbor de lungă durată, scaunele în care te poți culca la fel ca în pat pot să-și merite banii. Calitatea somnului este cu mult superioară.

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 6

Adresează-te doctorului pentru medicamente de dormit pe o scurtă perioadă în caz că vei avea un zbor lung. Mulți oameni găsesc acest lucru util.

Dacă vei avea nevoie de somn în timpul zborului, încearcă să rezervezi un loc mai încăpător. Într-un scaun econom îngust cu puțin spațiu pentru picioare, corpul tău va produce o substanță adrenalină ca sângele să curgă până la creier, care, în general, va stopa capacitatea de a dormi. Disponibilitatea la mai mult spațiu pentru piciore la bordul de clasa întâi sau clasa business ajută pasagerului să doarmă.

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul   7

Mănâncă ca și cum ai fi deja acolo. Evită consumul de alimente în avion, deoarece, în general, se servește după un program care este în concordanță cu fusul orar din care pleci, nu acel la care ai de gînd să ajungi. Dacă ți-e foame, ia o gustare ușoară până când ajungi la destinație, și deja acolo o să mănânci în dependență de timpul meselor.

După ce ajungi la destinație

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 8

Joacă-te sau fă exerciții, de preferință la soare. Dacă este ziua la destinație, petrece mai mult timp afară. Expunerea la soare va ajuta creierul tău să se adapteze la noul fus orar.

Fii activ. Nici nu încerca să stai în camera din hotel în fața televizorului. Dacă ai nevoie de un pui de somn, adormi doar pentru 30 de minute. Oricare perioadă de somn mai lungă îți va face doar rău.

Dacă ești într-o călătorie de afaceri, jocul iese din discuție. Nici o problema; orice efort (de exemplu, o plimbare vioaie) va ajuta, și dacă vei face-o în lumina soarelui va fi chiar mai eficient. Nu poți ieși afară? Deschide perdelele de la fereastra camerei pentru a permite cât mai multă lumină să intre , și încearcă să faci unele exerciții în cameră. Afară este cel mai bine, dar orice exercițiu în lumină puternică va ajuta foarte mult. Fii creativ!

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 9

Mănâncă mese ușoare în funcție de noul fus orar. Nu numai că se reglează ciclu de somn, dar la fel și digestia. Mese mari, bogate vor face mult mai dificilă adaptarea corpului tău.

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 10

Fă exerciții seara devreme și dimineața devreme. Te va ajuta să dormi mai bine dacă te vei obosi înainte de a merge la culcare (atât timp cât exercițiile le-ai făcut câteva ore înainte de culcare, astfel organismul are timp să se calmeze) și te va ajuta să te simți mult mai bine dimineața.

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 11

Servește un mic dejun bogat în proteine dimineața după ce ajungi. Te va ajuta cu vigilență.

Cum să eviți Efectele Diferenței de Fus Orar. Pasul 12

Ia în considerare melatonina. Melatonina este hormonul care se creează în mod natural înainte de timpul cînd de obicei mergi la culcare. Deci, luînd aceasta în momentul în care dorești să-i spui corpului tău că trebuie să mergi la culcare, poate ajuta ceasul intern să se adapteze la noul fus orar.

Dacă iei melatonina, timpul este crucial pentru success. Va trebui să iei înainte cu 30 de minute de ora la care dorești să-i spui corpului tău că este “noul timp de culcare”. Cu alte cuvinte, nu lua atunci cînd vrei să dormi dacă nu este ora de culcare la care planifici să adaptezi corpul. Se recomandă să iei după patru zile de la sosirea la noua destinație.

Discută cu medicul înainte de a lua melatonina, pentru a fi convins că e sigur pentru sănătatea ta.

 

Comentarii