10 atracții turistice din Republica Moldova

09 Iun 2018
4850
10 atracții turistice din Republica Moldova

10 locuri de vizitat in Moldova -  atracții turistice

Țara noastră se bucură de multitudinea atracțiilor și traseelor turistice care sunt accesate atât de turiști cât și de cetățenii moldoveni. Plaiul Natal poate fi descris ca o țară cu beciuri secrete de vinuri, mănăstiri antice, râuri cu ape liniștite, o țară pierdută în timp, care păstrează cu patimă tradițiile strămoșilor. Pe teritoriul avem plăcerea de a explora cele mai sacre locuri de vizitat in Moldova, de a gusta cele mai bune vinuri, de a savura din cele mai delicioase bucate, de a picta cele mai incredibile peisaje, de a cunoaște cele mai zbuciumate istorii a neamului nostru clădite în cetățile maiestoase. Pentru că intrăm cu pas grăbit în week end am făcut un top 10 atracții turistice din țara noastră care pot fi explorate pe parcursul a celor două zile de odihnă.

orhei vechi

1. Complexul muzeal Orheiul Vechi

Complexul muzeal Orheiul Vechi este situat într-un defileu stâncos, adânc de peste 200 m, al râului Răut reprezintă una dintre cele mai vestite zone cu vestigii ale stabilirii diferitor civilizaţii în perimetrul dintre Nistru şi Prut. Este unul din cele două locuri din lume, unde s-au păstrat ruinele oraşului din perioada Hoardei de Aur. În cavernele de piatră se atestă prezenţa primelor aşezăminte umane vechi de peste câteva sute de mii de ani. Pe dealul stîncos, a existat o puternică fortificaţie a geto-dacilor. Suprafaţa complexului arheologic este extraordinar de mică pentru numărul mare al monumentelor naturale şi de arhitectură descinse direct din istorie şi legendă.

2. Cetatea Soroca

Cetatea Soroca se găseşte în mijlocul oraşului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chişinău. În perioada medievală cetatea Soroca făcea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei. Ea a fost construită la trecătoarea peste Nistru pe locul unor fortificaţii mai vechi. La 1499, din porunca lui Ştefan cel Mare, este înălţată o cetate pătrată din lemn. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea este rezidită din temelie de piatră, aşa cum o vedem şi astăzi. Fortăreaţa este unicul monument medieval din Moldova, care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii, iar în bastionul de la intrare există o biserică mică militară.

Cetatea Soroca

3. Mănăstirea Japca

Mănăstirea Japca este bine cunoscută vizitatorilor prin mănăstirea de maici de aici, care a fost singura functională în perioada sovietică. Are o poziţie rar întîlnită de alte mănăstiri, caracterizîndu-se printr-o compoziţie deosebită a orizontului. Lăcaşul este ridicat pe un mal stâncos, care pare inaccesibil pentru construcţia bisericii şi chiliilor. Peretele din exteriorul mănăstirii rupestre, tencuit şi văruit, creează impresia unei case de lut ce stă pe o pantă şi nu a unei biserici.

4. Toltrele Prutului

Toltrele Prutului sunt concentrate pe un teritoriu restrâns, dar cu o priveliște uimitoare. Un peisajul abrupt și surpat ,ceea ce stârnește și mai mult dorința de a pleca ca turist încolo. Acest landșaft natural este declarat monument al naturii, protejat prin lege. Lanțurile de recifi calcaroși sunt constituite din schelete de corali, moluște, scoici, alge și alte organisme marine, care umpleau mările tropicale Tortoniană și Sarmatică.

Toltrele Prutului

5. Suta de Movile

Suta de Movile este monumentul naturii care se întinde pe mai bine de 1600 ha, este singurul loc din Europa, unde sunt concentrate într-un număr atât de mare recife submarine ale mărilor antice care acopereau în antichitate acest teritoriu. Dacă ai dorința să ridici 3500 de dealuri mari, mici și mijlocii, e absolute necesar să vizitezi Suta de Movile.

6. Peștera Emil Racoviță

Peștera Emil Racoviță este cu siguranță, una dintre principalele atracții ale Republicii Moldova. Această peșteră a fost identificată accidental, în timpul extragerii gipsului a fost descoperit în mod neașteptat o parte a peșterii. Mai apoi cercetările au trecut în mâinile oamenilor de știință, și au început să exploreze descoperirea subterană. S-a dovedit că galeriile sunt interconectate într-un complex de peșteri. Experți în domeniul speologiei au dat nume celor mai minunate peșteri. Astfel, au apărut numele de peșteri Cenușăreasa, Sala Coloanei, Sala de o sută de metri și Sala Dacia. De asemenea, au fost descoperite și lacuri. Sunt aproximativ 20 de lacuri în peșteră și multe din ele deasemenea au nume cum ar fi Lacul Nautilus, Lacul Albastru sau Lacul Dinosaur.

Peștera Emil Racoviță

7. Conacul lui Manuc Bei

Conacul lui Manuc Bei fiind construit în stilul unui castel medieval European, acesta trezește interesul cel puțin prin amplasare, înfățișare și povestea pe care o are în spate. este amplasat în orașul Hîncești din partea central-vestică a Republicii Moldova și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Cădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe, ș.a.

8. Conacul “Zamfir Ralli Arbore”

Conacul “Zamfir Ralli Arbore” este un loc pitoresc, a fost îndrăgit şi vizitat adeseori de marele poet rus Aleksandr Puşkin, aflat în exil în Basarabia între anii 1820-1823. Aici el cunoaşte mai aproape cultura şi tradiţiile localnicilor, se împrieteneşte cu familia Ralli-Arbore, în conacul cărora s-a şi oprit un timp. Se zice că tânarul Puşkin anume aici se îndrăgosteşte de ţiganca Zamfira, căreia îi dedică câteva poezii. La conacul familiei Ralli-Arbore în mijlocul unui parc mic, se pot vedea bustul poetului rus, izvorul Zamfirei şi alte locuri puşkiniene.

Conacul Zamfir Ralli Arbore

9. Codrii Moldovei

Codrii Moldovei este cea mai veche rezrvatie din Republica Moldova. Natura în rezervaţie uimeşte prin multitudinea formelor şi speciilor, multe dintre ele sînt trecute la categoria rare şi pe cale de dispariţie. În rezervaţia naturală „Codrii” sunt aproape 1000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică Moldovei.

10. Arcul Struve

Arcul Struve din localitatea Rudi este UNICUL monument din spaţiul Republicii Moldova inclus în Patrimoniul mondial UNESCO. Și-a meritat aprecierea prin tumultoasa istorie, stil arhitectural și ca însemnătate pentru spațiul moldav. Arcul Struve este amplasat în apropiere de Mănăstirea Rudi, monumentul generează admirație și frumusețe.

arcul struve

Lista.md v-a oferit informații utile despre top locuri de vizitat in Moldova, iar alți membrii platformei vor fi curioși să afle care este locul dvs preferat și de ce. Înainte de a face recomandările nu uitați să creați profilul de membru.

Comentarii