⛪Каприянский монастырь и другие самые красивые места Молдовы

08 Июн 2018
12038
⛪Каприянский монастырь и другие самые красивые места Молдовы

Cu toții știm cât de frumoase sunt bisericile ortodoxe și manastiri din Moldova, aceste lăcașuri Sfinte, cu o arhitectură bizantină incredibil de frumoasă adăpostesc inimile creștinilor din toate colțurile Moldovei și nu numai. În Republica Moldova, lăcașurile Sfinte au devenit atracții turistice datorită importanței istorice și arhitecturale. Numeroase biserici și mănăstiri au vechime și valoare deosebită, fiind monumente de arhitectură unice. Pe lângă aceste criterii cea mai mare importanță a bisericilor și mănăstirilor o constituie valoarea religioasă și cea spirituală, oferind sprijin moral oamenilor care păstrează credința în suflet.

manastirile           din Moldova

Frumuseţea mănăstirilor moldovenești este imposibil de cuantificat, fiecare lăcaş este încărcat de istorie şi spiritualitate, purtând specificul zonei din care provine. Considerate adevărate nestemate ale neamului, mănăstirile din Moldova adună anual milioane de vizitatori, fiind considerate cele mai importante obiective turistice din ţara noastră.

Manastiri din moldova

Sunt în total 44 mănăstirile din Moldova, inclusiv si biserica "Adormirea Maicii Domnului", iar noi am ales 10 lăcașe de cult pe care trebuie să le vizitaţi pentru frumusețea lor, dar și pentru linişte sufletească.

Informatii despre manastirea Capriana

Manastirea Capriana este cea mai veche mănăstire dintre Prut şi Nistru și una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Moldova. Biserica mănăstrii Căpriana este singura din Republica Moldova care păstrează planul clasic al bisericilor construite în stilul medieval moldovenesc, deşi a fost reconstruit în timpul lui Petru Rareş. Manastirea Capriana   este situată la  40 km nord-vest  de Chisinau şi  multă vreme reședința Mitropoliei Moldovei a fost aici, inclusiv Ștefan cel Mare.

manastirea Capriana

Manastirea Curchi

Manastirea Curchi se califică printre cele mai însemnate monumente ale arhitecturii moldovenești. Este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei.

Mănăstirea Curchi

Manastirea Țipova 

Manastirea Țipova  este una  dintre cele mai vechi  mănăstiri din Moldova si  plasată în mod original, într-un loc excepţional de frumos. Stânca de piatră scoate în relief spre râu numai faţadele, însăşi mănăstirea, biserica, 15 chilii şi trapeza sunt camuflate în interiorul malului. În stâncă e săpată şi clopotniţa, care a avut patru clopote, cel mai mic cu greutatea de 20 de puduri, cel mai mare – 6 puduri.

Mănăstirea Hâncu

Mănăstirea Hâncu a început de la un schit monahal al sihastrului Mihail Hâncu, la cererea fiicei sale, care devine apoi călugăriţă, luând numele de Paraschiva. La moment mănăstirea are în posesie 56 ha de pământ, livezi, vii, vaci, cai, oi, asine, porci, iepuri, păsări domestice, stupi de albine, mijloace de transport, autovehicule, tractoare, o macara, un excavator. Sunt cultivate cereale, legume etc. Construcţia catedralei a fost finisată astfel se bucură de vizitatori.

Mănăstirea Hâncu

Manastirea Rudi

Manastirea Rudi este situată în satul Rudi, raionul Soroca, la o distanţă de 170 km de Chișinău. Este o mănăstire de călugăriţe. Mănăstirea se află în inima complexului natural Rudi-Arionești, nu departe de Nistru. Mănăstirea Rudi, numită uneori și Mănăstirea Rughi este așezată pe cursul unui râu ce străbate pădurea.

Mănăstirea Rudi

Mănăstirea Saharna

Mănăstirea Saharna este unul din cele mai vechi aşezăminte monahale din Republica Moldova. Condiţiile climaterice ale defileului în mare măsură se aseamănă cu cele montane, deaceea în aceste locuri şi-au găsit adăpost mănăstiri rupestre, locuri sfinte pentru creștini. Ansamblul monastic este compus din mănăstirea rupestră Bunavestire şi mănăstirea Sfânta Treime.

Mănăstirea Saharna

Mănăstirea Zăbriceni sau Mănăstirea „Nașterea Domnului”

Mănăstirea Zăbriceni sau Mănăstirea „Nașterea Domnului” este situată la 220 de kilometri de municipiul Chișinău, în pădurea de pe teritoriul satului care-i poartă numele. Pe un drum ușor accesibil pe traseul Chișinău-Bălți, trecând prin orașul Edineț, înconjurată de copaci de salcâm, tei, pini și stejari, lăcașul de cult atrage oameni însetați de muzica bisericească, liniște, natură și hrană sănătoasă.

Mănăstirea Nicoreni

Mănăstirea Nicoreni este situată la o distanţă de 180 km de Chișinău, în satul Nicoreni (Drochia). Mănăstirea a fost ridicată în vara anului 1992 de către arhimandritul Rafail, pe locul fostei tabere de copii construită în anul 1975 și închisă în anul 1991. În anul 1994, în cantina fostei tabere se sfințește biserica cu hramul în cinstea icoanei Maicii Domnului "Portărița". Cele două corpuri de case adăpostesc în prezent chiliile călugărilor și câteva chilii pentru pelerini.

Mănăstirea Nicoreni

Mănăstirea Noul Neamţ 

Mănăstirea Noul Neamţ este o mănăstire ortodoxă de călugări, aflată pe malul Nistrului în preajma satului Chițcani, la distanța de 77 km de Chișinău și este cel mai mare complex arhitectural religios din Moldova. Istoria acestui sfânt locaș este strâns legată de mănăstirea Neamţ de peste Prut, care era unul din cele mai mari centre ale culturii medievale moldoveneşti.

Mănăstirea Noul Neamţ 

Mănăstirea Hagimus

Mănăstirea Hagimus este o mănăstire de maici. Biserica „Acoperământul Maicii Domnului„ este prea mică pentru numărul mare de creștini care vin să se roage. Acum câțiva ani s-a pus temelia unei catedrale, pe două nivele: biserica „Sfintelor Femei Mironosițe Marta și Maria” și biserica „Sfântul Apostol Andrei”.

Mănăstirea Hagimus

Lista.md v-a oferit informații utile despre manastirile din Moldova, iar alți membrii platformei vor fi curioși să afle care este manastire dvs preferata și de ce. Înainte de a face recomandările nu uitați să creați profilul de membru.

Комментарии