Precauție și responsabilitate după carantină. Cum ne pregătim de a vizita un local?
Suspans, izolare și restricții. Pentru extrovertiți este o perioadă de depresie, iar pentru introvertiți cu siguranță un moment de evaziune. Vorbim despre pandemie, din nou. Este un fenomen pentru care lumea nu a fost pregătită și totuși Covid-19 a devenit o lecție pentru întreagă omenire. Cu bune și cu rele acesta a schimbat viziunea societății, a scos la iveală importantă medicinei, a familiei, a banilor etc. Virusul a influențat, direct sau indirect, viață fiecărui om. Chiar dacă nu fiecare a fost infectat, majoritatea au trecut printr-o instabilitate emoțională. Când te obișnuiești cu un anumit ritm de viață, și brusc acesta este oprit, îți vine mai greu să o iei de la un alt capăt, pentru că tu deja aveai un plan, deja ai implementat o strategie de ați atinge acele scopuri. Aveai un drum de parcurs și uite că acest Covid-19 a spus STOP, e timpul să te odihnești, să vezi lumea din jurul tău, să vezi viața dintr-o altă perspectivă.
După o perioadă de mai bine de două luni, restaurantele, pizzerile, cluburile și-au preluat activitatea, dar nu și spațiile de joacă a copiilor. În pofida faptului că putem vizita oricare din aceste localuri, suntem obligați să respectăm anumite reguli, pentru a ne proteja de infecția cu noul virus Covid-19. Weekend-ul trecut, după ce am respectat cu rigoare perioada de autoizolare, am luat inima în dinți și am hotărât să mergem cu copilul la un restaurant din oraș. Sunteți curioși să aflați cum au decurs lucrurile și care sunt procedurile de precauție până a ocupa locul de cinste la masă?
Mai întâi de toate la intrare îți este măsurată temperatura, apoi bineînțeles omul responsabil te întreabă dacă ai sau nu mască, în cazul în care nu ai mască ți se propune să achiziționezi una, iar dacă o ai trebuie să o porți până nu ajungi la masa ta. Locul de joacă pentru copii era închis, o mare supărare și dezamăgire. După ce ți se permite să intri în local, imediat ți se arată locul unde trebuie să mergi, în mod obligatoriu, să-ți dezinfectezi mâinele și după toate aceste proceduri ești condus la masă, iar acolo trebuie să completezi o fișă care include câteva întrebări care acum sunt frecvente: ați călătorit peste hotare într-o perioadă de două săptămâni? Ați intrat în contact cu cineva venit de peste hotare, numărul de persoane cu care stați la masă și numărul de telefon, un exemplar rămâne pentru local, unul luați acasă și de dorit să-l păstrați timp de două săptămâni. Se pare că localurile au luat în serios regulele impuse de Ministerul Sănătății, ținând cont de fiecare indicație prescrisă în regulament.
De fapt, mai întâi de toate noi trebuie să fim responsabili și precauți, nu doar când vizităm un local ci oriunde, în transportul public, la serviciu, la magazin, la piața, etc.
Dacă încă nu știți, iată cum ne protejăm:
- Spălându-ne des şi riguros pe mâini
- Păstrând distanța socială față de alte persoane
- Evitând atingerea suprafețelor fără a purta mănuși
- În cazul în care aveți tuse sau simptome de dificultate respiratorii, tușiți sau strănutați în încheietura cotului
- Evitarea atingerii cu mâinile nespălate a ochilor, nasului și a gurii;
- Evitarea contactului cu persoanele bolnave.
- Purtați mască de protecție
Purtarea măștii medicale este recomandată:
- Persoanelor cu simptome de infecții respiratorii
- Persoanelor care au grija de bolnavii cu infecții respiratorii
- Celor care au fost în contact cu bolnavi cu alte infecții respiratorii
- Celor care merg în vizită în spitale sau clinici
- Personalului medical
- Personalului din industria alimentară
- Șoferilor sau conducătorilor de mijloace de transport în comun
- Persoanelor care lucrează în locuri neaerisite sau insuficient ventilate
În aceasta perioada dificila, trebuie să fim cât mai responsabili și cât mai precauți, să avem maximă atenție la sănătatea noastră. Bineînțeles, este necesar sa depunem un mic efort pentru a ne obișnui cu noile reguli, sau mai bine zis cu noul mod de viața, dar nu este ceva imposibil, mai ales când este vorba despre sănătatea noastră și a celor dragi.