Mărțișorul simbolul primăverii

27 Feb 2018
3336
Mărțișorul simbolul primăverii

Ceasul deșteptării naturii a sunat. După o iarnă lungă și friguroasă, în sfârșit ne apropiem cu pași mărunți de primăvară, anotimpul când natura reînvie, când totul în jurul nostru prinde culori vii. Primăvara este anotimpul renașterii, anotimpul când natura începe a picta primele culori vii, apar primele flori, ghioceii, ei fiind și simbolul sosirii primăverii, animalele se trezesc din hibernare, se aud primele zumzăieli ale insectelor care își pregătesc aripile pentru aș lua zborul, barzele se adună pe la cuiburile lor, în aer se simte miros proaspăt iar soarele ne mângaie cu primele raze.

1 Martie prima zi a primăverii, vine cu tradiția Mărțișorului, încă din moși strămoși această tradiție se păstrează și se transmite din generație în generație. În folclorul moldovenesc, despre Mărțișor auzim din copilărie diferite legende, basme, cea mai cunoscută fiind legenda Babei Dochia. După unele tradiții, firul Mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Asemenea Ursitoarelor care torc firul vieții copilului la naștere, Dochia toarce firul primăverii, la nașterea anului agrar. Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor.O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.

Republica Moldova păstrează această tradiție încă din datini, bineînțeles în prezent mărțișorul devine din ce in ce mai comercializat, pierzându-și câte un pic din adevăratele rădăcini ale acestei sărbători. Mărțișorul, împreună cu primele flori al primăverii se oferă femeilor și fetelor pe care îl poartă timp de o lună de zile ca semn de respect, noroc și prosperitate.

În luna Martie, cele mai originale şi creative mărţişoare se găsesc la târgurile specializate, dar şi pe site-urile care găzduiesc creaţiile artiştilor handmade. Artiştii handmade ne propun pentru această primăvară mărţişoare confecţionate din lemn, personalizate cu mesaje simpatice care îţi vor înveseli ziua. Cu această ocazie pe piața de afaceri din Republica Moldova apar mărțișoare în asortiment angro, diferite după mărime, aranjament și decorațiuni.

 

Comentarii