Când Se Pun Semințele Pentru Răsaduri?

06 Mai 2021
1900
Când Se Pun Semințele Pentru Răsaduri?

Primăvara este perioada în care fiecare om are câte ceva de făcut în grădină, fie că se ocupă de răsad, legume sau flori. Însămânțarea legumelor primăvara este ocupația de bază a agricultorilor. Fiecare agricultor, înainte de a se ocupa de cultivarea pământului, mai întâi se va documenta despre straturile pământului și va căuta cel mai bun pământ pentru răsaduri.

Când și cum se face însămânțarea legumelor

Mulți oameni înainte de a începe cultivarea pământului și însămânțarea legumelor se ghidează după temperaturile de afară, unii chiar după superstițiile legate de acestă perioadă, și doar agricultorii profesionali, care se ocupă numai și numai de domeniul agricol se ghidează după calendarul grădinii de legume. Acesta oferă posibilitatea de a cunoaște perioada benefică pentru cultivarea pământului și însămânțarea legumelor.

rasad 1

Când se pun semințele pentru răsaduri?

Producerea răsadurilor este o etapă esențială în înființarea culturilor de legume, iar dacă nu respectăm regulile când vine vorba despre îngrijirea lor, nu le asigurăm condițiile necesare pentru o bună dezvoltare. Cultivarea legumelor prin răsad asigură roadă timpurie, dar producerea răsadurilor sănătoase este o muncă grea, și mai de lungă durată, iar pentru agricultori însămânțarea legumelor primăvara este activitate de bază. Înainte de însămânțarea legumelor este nevoie de tratament răsaduri. Obținerea răsadului se efectuează într-un spațiu special, seră sau răsadniță. Acesta trebuie să corespundă temperaturii și condițiilor climatice favorabile pentru ca semința să prindă rădăcini de sol. Pentru a avea parte de răsaduri frumoase și de calitate, care să dea roade mari după perioada însămânțare este necesar de urmat câțiva pași. Înainte de a începe însămânțarea legumelor primăvara, trebuie de luat în considerarea prelucrarea necesară pentru straturile pământului, acești pași vor aduce fiecare agricultor roade bogate:

  • Pregătirea terenului
  • Fertilizarea de bază
  • Erbicidat, combatere buruieni
  • Semănat, plantat răsad
  • Irigat
  • Completat goluri, rărit
  • Prășile, plivit buruieni, erbicidat
  • Fertilizare
  • Combatere boli și dăunători
  • Recoltare, condiționare, păstrare

Când se însămânțează răsadurile?

Mai întâi de toate se aleg semințe de calitate, care au urmat un tratament răsaduri, care respectă o anumită normă pentru însămânțarea legumelor. Semințele se plasează în răsadnițe și se acoperă cu un strat de pământ, se tasează ușor și se udă. După semănare urmează îngrijirea răsadurilor, astfel încât să obținem plante sănătoase, care să ne ofere legume de calitate.

rasad2

Ce culturi se seamănă primăvara?

Primăvara, când începe munca pe câmp, agricultorii înainte de a începe perioada însămânțare atrag atenția mai întâi la straturile pământului, acestea trebuie să fie lucrate cât mai puțin sau deloc pentru a asigura conservarea apei. De aceea, este necesar ca straturile pământului să fie prelucrate de cu toamnă, iar primăvara agricultorii să se ocupe doar de cultivarea pământului înainte de a începe însămânțarea legumelor. De asemenea, se va lua în considerare și temperaturile care sunt la starturile pământului, este bine de știut acest aspect, mai ales în cazul când se petrece însămânțarea legumelor timpurii.

Agricultorii plantează mai timpuri culturi care germinează mai ușor, numite și plante din epoca 1, acestea sunt: mazărea, orzul, orzoaica, inul, lucerna și sfecla de zahăr. Și plantele din epoca 2: porumbul, soia, floarea-soarelui și fasolea, care au nevoie de temperaturi mai ridicate la straturile pământului.

Când se seamănă semințele de legume?

După cum am menționat mai sus, factorii importanți pentru a începe însămânțarea legumelor sunt temperaturile și umiditatea pentru straturile pământului. În continuare vă prezentăm calendarul grădinii de legume:

  • Sfârșitul lunii februarie începutul lunii martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac, salată, plantarea rizomilor de hrean, cartofi timpurii, măcriș. Tot în luna martie se face un tratament răsaduri și se începe perioada de însămânțarea legumelor precum: roșii, ardei, castraveți, vinete.
  • Luna aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei și roșii răsad, mărar, soiuri de varză timpurie, sfeclă roșie, castraveți răsad, dovleac de copt, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, răsad roșii, castraveți și ardei timpurii.
  • Luna mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii, castraveți și vinete, varza creață, gulii, porumb dulce, fasole verde, cartofi încolțiți.
  • Luna iunie: varză de toamnă, gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, fasole.

Însămânțarea legumelor primăvara este cel mai important proces al anului, acesta presupune muncă enormă și atenție maximă începând cu procesul de tratament pentru răsaduri până la strângerea roadei, fiecare pas în agricultură va determina calitatea produselor agricole.

rasad3

Cât despre cei care se ocupă de florărit, și aici putem zice că avem de urmat anumiți pași pentru a ajunge la un covor floral spectaculos în propria ogradă.

  • Mai întâi, trebuie să căutați cel mai bun pământ pentru flori, semințele de flori fiind cele mai pretențioase la straturile pământului.
  • Ca și la însămânțarea legumelor acordăm maximă atenție la straturile pământului, umiditatea, temperaturile.
  • Pentru plantarea florilor este nevoie de un tratament răsaduri, doar că pentru flori.

Perioada de plantare a semințelor de flori este aceeași ca și în cazul de însămânțarea legumelor. Plantarea se face la fel, cu răsadnițe pregătite încă din februarie sau din august, perioada cea mai favorabilă, iar mutarea în ghiveciul definitiv se face în lunile de primăvară, respectiv toamna. Pentru însămânțarea florilor urmați aceiași pași de mai sus pentru însămânțarea legumelor, iar când e momentul să mutați tinerele vlăstare în ghiveci, asigurați-vă că ați așezat în el straturile pământului potrivit pentru flori.

Domeniul agricol este cel mai important pe piața de dezvoltare, iar Moldova este o țară agrară care se poate lăuda cu terenurile sale agricole care aduc roadă atât de frumoasă, și cel mai important, îndestulată. Primăvara și grădinăritul, despre asta redacția Lista.md a vrut să informeze utilizatorii platformei. Pentru cei care vor să primească notificări despre următoarele articole informative, vă îndemnăm să vă înregistrați și să vă abonați la newsletter.

Comentarii